Chemical vs. Mineral SPFs: What Are the Pros and Cons?

Ķīmiskie un minerālu SPF: kādi ir plusi un mīnusi?

1) Vispirms- kas ir minerālu aizsargfiltri?
Minerālie saules aizsarglīdzekļi ir SPF, kas manuāli bloķē UV starus, radot barjeru uz ādas. Tos var uztbert kā starus atstarojošu “spoguli”- stari, saskaroties ar SPF, atlec, pasargājot ādu no bojājumiem. Šādi aizsargfiltri ir cinka oksīds un titāna dioksīds.


2) Kas ir ķīmiskie sauļošanās līdzekļi?
Ķīmiskie saules aizsarglīdzekļi, piemēram, oksibenzons, oktinoksāts, oktisalāts un avobenzons, darbojas, absorbējot UV starus, izraisot ķīmisku reakciju, kas pēc tam pārvērš UV siltumā. Ķīmiskie saules aizsarglīdzekļi ir visbiežāk pielietot saules aizsarglīdzekļos, jo tie vieglāk saplūst ar ādu, neatstājot baltu masku.


Tad, lai izsvērtu savas iespējas, aplūkosim minerālu SPF plusus un mīnusus:
Pluss: Visdrošākais ādai un videi.
Pašlaik cinka oksīds un titāna dioksīds ir vienīgās divas sastāvdaļas, ko Vides darba grupa ir atzinusi par drošu lietošanai un efektīvu ādas aizsardzību pret UV bojājumiem. Un, kamēr minerāli nav nano daļiņās (lasīt: tie nav sadalīti mazākos gabaliņos), tie tiek uzskatīti par videi drošiem, jo pētījumi liecina, ka tie neizraisa koraļļu balināšanu un neietekmē jūras radības.


Mīnuss: Daudzi uz ādas atstāj baltu nokrāsu.
Tā kā minerālu aizsargfiltri ir biezāki, tie var padarīt ādu vizuāli baltu. Tas sevišķi novērojams augstāka Fitzpatrick ādas tipam. Līdz ar to daudzi ikdienā izvēlas ķīmiskos filtrus, jo tie nepadara ādu batu. Lai cīnītos ar šo problēmu, Suntribe Saules aizsarglīdzekļiem ir pievienots brūngans tonis, lai līdzekļi labāk saplūstu ar ādu. Tādēļ āda vairs neizskatās tik balta kā tas būtu ar citiem minerāliem aizsarglīdzekļiem


Pluss: piemērots alerģiskai, jutīgai, reaktīvai ādai.
Cinka oksīds neapšaubāmi ir ādu nomierinošākais līdzeklis no visām aktīvajām sauļošanās līdzekļa sastāvdaļām. Tas pat var palīdzēt jutīgai un ādai ar akne, jo tas nav komedogēns (neaizsprosto poras).

Un tagad par apskatīsim ķīmisko sauļošanās līdzekļu galvenos plusus un mīnusus.


Mīnuss: Ir pierādīts, ka daži izraisa koraļļu balināšanu.
Ir iemesls, kāpēc dažas valstis un pat ASV štati ir aizlieguši oksibenzonu un oktinoksātu: ir pierādīts, ka tie izraisa koraļļu balināšanu (vai koraļļu parasto spilgto krāsu izgaismošanu), kā arī rada ievērojamu apdraudējumu jūras dzīvībai, jo koraļļi ir mājas tūkstošiem jūras dzīvnieku.


Pluss: vieglāk formulējams un izskata ziņā pievilcīgāks.
Šīs sastāvdaļas parasti ir plānākas, vieglāk izkliedējamas un labāk sader ar citām ādas kopšanas sastāvdaļām. Šī iemesla ķīmiskie filtri tiek tik plaši izmantoti saules aizsarglīdzekļos.


Mīnuss: iesūcas dziļāk ādā un var būt alergēni.
Pētījumi joprojām liecina, ka daudzas no šīm sastāvdaļām — jo īpaši oksibenzons un avobenzons — uzsūcas asinsritē pat pēc vienas lietošanas reizes. Pētnieki vēl nav vienisprātis par to, ko viņi dara, kad tie ir absorbēti, bet līdz šim ir izvirzītas teorijas, ka tie Saules ietekmē var pārveidoties un kļūt kancerogēni, izmainīt mūsu hormonālo sistēmu un radīt alerģijas.
Eksperti piekrīt, ka jāmēģina izvairīties no sauļošanās līdzekļiem, sevišķi oksibenzona un oktinoksāta. Tie ir nozīmīgi ādas alergēni, un ir pierādīts, ka tiem ir zināma estrogēnu imitējoša iedarbība uz ķermeni.


Tātad, kādu saules aizsarglīdzekli lietot?
Vislabākais sauļošanās līdzeklis ir tas, ko jūs uzklājat. Galu galā vissvarīgākais iemesls, kādēļ to lietojam, lai pasargātu ādu no Saules kaitīgās ietekmes un ādas vēža.

Tomēr, ņemot vērā ķīmisko sauļošanās līdzekļu absorbcijas un vides problēmas, mēs iesakām izvēlēties minerālu filtrus. Protams, to nav tik daudz, tie var būt grūtāk uzklājami, taču to iedarbība (gan ādai, gan videi) padara tos par labāko alternatīvu- sevišķi, ja jūsu āda ir jutīga un ja vēlaties produktu, kas ir noturīgāks pret sviedriem un ūdeni.

Apskatiet Suntribe saules aizsargkrēmus mūsu mājaslapā – tie ir 100% minerālu filtri, kas būtu piemēroti pat kairinātākajai āda.

Iepriekšējais ieraksts
Nākamais ieraksts

Komentēt

Komentāri tiek apstiprināti pirms publicēšanas.